Τι εστί λογοπεδικός

Σύγχυση δημιουργείται συχνά στον κόσμο –και ίσως όχι αδικαιολόγητα- όσον αφορά κάποιες ειδικότητες που έχουν πρόσφατα εμφανιστεί στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών. Η λογοθεραπεία, συνιστά έναν από τους σχετικά νέους για τη χώρα μας κλάδους των επιστημών του ανθρώπου.

 

Λογοπεδικός, Λογο-παθολόγος, Θεραπευτής λόγου ή Λογοθεραπευτής (οι όροι είναι ισότιμοι και αφορούν την ίδια ακριβώς ειδικότητα) είναι ο ειδικός που ασχολείται με τις διαταραχές λεκτικής (προφορικής και γραπτής) και μη λεκτικής επικοινωνίας που ενδέχεται να παρουσιαστούν σε παιδιά, εφήβους ενήλικες και υπερήλικες.

 

Έργο του είναι να εκτιμά τα προβλήματα στην επικοινωνία των ατόμων και στη συνέχεια (εάν κριθεί αναγκαίο) να βοηθά τα άτομα αυτά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους με το σχεδιασμό και την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων αποκατάστασης. Ο Λογοπεδικός – Λογοθεραπευτής λοιπόν δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας-αποκατάστασης και έρευνας των διαταραχών επικοινωνίας.

 

Τα προβλήματα επικοινωνίας που άπτονται της ειδικότητας του Λογοπεδικού-Λογοθεραπευτή μπορεί να είναι προβλήματα λόγου (προφορικού, γραπτού ή άλλων συστημάτων επικοινωνίας), φωνής και ομιλίας. Παράλληλα, ο Λογοπεδικός-Λογοθεραπευτής συνεργάζεται με άλλους ειδικούς (παιδιάτρους, αναπτυξιολόγους, παιδοψυχιάτρους, γλωσσολόγους, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κ.α.), όταν αυτό απαιτείται από τη φύση των δυσκολιών και την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής αποκατάστασης .

 

Η επιστημονική κατάρτιση του Λογοπεδικού-Λογοθεραπευτή υπήρξε έως πρότινος πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς η απουσία σχολής Λογοθεραπείας στην Ελλάδα ανάγκαζε τους ανθρώπους που ήθελαν να ασχοληθούν με το αντικείμενο να φοιτήσουν σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί τμήμα λογοθεραπείας στα Τ.Ε.Ι. Πατρών και Ιωαννίνων, οι τελειόφοιτοι του οποίου υποχρεούνται σε εξάμηνη πρακτική άσκηση κοντά σε πιστοποιημένα από το Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών μέλη του Συλλόγου.

 

Η εκπαίδευση του Λογοπεδικού-Λογοθεραπευτή – θεωρητική και κλινική – περιλαμβάνει τους εξής βασικούς τομείς:

 

  • Ανατομία και Φυσιολογία
  • Φωνητική και Γλωσσολογία
  • Λογοπαθολογία και Θεραπευτική
  • Ψυχολογία

 

καθώς και

 

  • Ακουολογία
  • Μελέτη ωτορινολαρυγγολογικών διαταραχών
  • Νευρολογία
  • Ορθοπεδική
  • Παιδαγωγική
  • Πλαστική χειρουργική
  • Ψυχιατρική
  • Κοινωνιολογία
  • Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική.

 

Σήμερα, στη χώρα μας, υπηρεσίες Λογοθεραπείας παρέχονται από:

 

  • δημόσιους φορείς (π.χ. στα κατά τόπους Κέντρα Ψυχικής Υγείας)
  • από ιδιωτικά Κέντρα Λόγου, όπου στο πλαίσιο μιας κατά το δυνατό διευρυμένης Διεπιστημονικής Ομάδας διάγνωσης και αποκατάστασης, η κάθε ειδικότητα έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης και συνεισφοράς (Όπως σε όλες τις επιστήμες του ανθρώπου, έτσι και στα προβλήματα του Λόγου και της Μάθησης η διεπιστημονική συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφόρησης μεταξύ των ειδικών είναι προς όφελος του ατόμου, καθώς εξασφαλίζει την εγκυρότητα της διαγνωστικής διαδικασίας και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του προγράμματος αποκατάστασης)
  • από μεμονωμένους, ιδιώτες Λογοπεδικούς-Λογοθεραπευτές.

 

Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ωστόσο, όπως και σε όλους τους τομείς παροχής υπηρεσιών, είναι ανάλογη με την επαγγελματική δεοντολογία και την προσωπική αξιοπρέπεια του εκάστοτε ειδικού. Δυστυχώς, όπως και σε κάθε χώρο, στον τομέα της διάγνωσης και αποκατάστασης των προβλημάτων επικοινωνίας, λόγου και μάθησης, υπάρχουν “ειδικοί” που αντιμετωπίζουν με τον ελάσσονα σεβασμό το παιδί που ταλαιπωρείται και το γονιό που αγωνιά. και επιθυμεί να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στο παιδί. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που περιφέρονταν επί χρόνια σε “ειδικούς” για προβλήματα άρθρωσης των οποίων η αποκατάσταση δεν θα υπερέβαινε τους 3 μήνες. Ή περιπτώσεις δυσλεξικών παιδιών, που συνεργάστηκαν με ειδικούς παιδαγωγούς ή άλλους ανειδίκευτους “ειδικούς” σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο των δυσκολιών τους, χωρίς ποτέ να αποκαταστήσουν τις δυσκολίες τους στο επίπεδο που η νοημοσύνη τους θα τους επέτρεπε.

 

Ο γονιός, ο κάθε γονιός όταν μπαίνει στη διαδικασία να λύσει τα προβλήματα του παιδιού του θα πρέπει να επικαλείται το αλάνθαστο κριτήριο που διαθέτει: “ποιον πραγματικά εμπιστεύομαι να δουλέψει με το παιδί μου;”

 

Τέλος, ένα ασφαλιστικό δικαίωμα που ο ενδιαφερόμενος γονιός θα πρέπει να γνωρίζει, είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα, μέρους του κόστους της λογοθεραπείας καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

 

Πηγή: Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ


Αρχική Επιστημονική Ομάδα Συμβουλές Επιστημονικό Έργο Επικοινωνία
Δημήτρης Μαρούσος Θεραπευτής Λόγου & Επικοινωνίας Pgdip CCS, M.Sc.SLT, EFS, ECSF-Mentor, SFBTCert, Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ
Kερασιά Μαρούσου Γλωσσολόγος – Σύμβουλος Μελέτης, Θεραπεύτρια Επικοινωνίας & Μάθησης, PGD SPLD, SFBTcert, Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ


All rights reserved © Πιστοποιείται η κατοχύρωση λογοτύπων και υλικού Ιστοσελίδας ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ


Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις εκπαιδεύσεις

BOΛΟΣ
Διεύθυνση:
Σπυρίδη 2
Βόλος
2421033320
ΛΑΡΙΣΑ
Διεύθυνση:
Ηρώων Πολυτεχνείου - 28ης Οκτωβρίου (Είσοδος απο Χρ. Σμύρνης 7 - 3ος όροφος)
ΛΑΡΙΣΑ
2410231333