Ενισχύστε τη φαντασία του με το παιχνίδι
Από τα 2 έτη και μετά τα περισσότερα παιδιά αφοσιώνονται σε παιχνίδια αναπαράστασης, που αφορμή αρχικά έχουν τις πρόσφατες εμπειρίες τους. Μέσα από τα παιχνίδια αυτά τα παιδιά οργανώνουν, εκφράζουν και τελικά κατανοούν την πραγματικότητά τους. Σταδιακά το παιχνίδι εξελίσσεται σε συμβολικό παιχνίδι, με πιο πολύπλοκο σενάριο που περιλαμβάνει πραγματικά μα και φανταστικά στοιχεία!
Η παιδική φαντασία στοιχείο απαραίτητο για τη γνωστική αλλά και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, καλό είναι να ενθαρρυνθεί και να ενισχυθεί από τις πρώτες κιόλας εκδηλώσεις της. Εάν λοιπόν οι ίδιοι δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα …ευφάνταστοι, αξιοποιήστε κάποιες από τις παρακάτω ιδέες, για να διευρύνετε έτσι το δικό του φανταστικό κόσμο:
- Καταρχήν να εξασφαλίσετε ελεύθερο χρόνο στη ζωή των παιδιών και διαθέστε τους ένα χώρο ολοδικό τους όπου θα μπορούν να παίζουν, να ανακατεύουν, να λερώνουν χρησιμοποιώντας ό,τι υλικό επιθυμούν (από αυτά που μπορείτε να τους παρέχετε π.χ. πηλό μπογιές, κόλλα).
- Παίξτε μαζί τους: φτιάξτε τούρτα από λάσπη, πύργους από άμμο, φρούριο με τα μαξιλάρια του καναπέ, σπιτάκια από χαρτόκουτα. Αναζητήστε παλιά ρούχα στο πατάρι και φτιάξτε μια «γκαρνταρόμπα» για να μεταμφιέζεται δίχως να αναστατώνει τις ντουλάπες σας. Θα εκπλαγείτε με τους ρόλους που θα ενσαρκώσει.
- Σεβαστείτε τις «άσχετες» ιδέες του. Μην αποθαρρύνετε και μην αποτρέψετε τους πειραματισμούς του -παρεκτός αν απειλείται η φυσική του ακεραιότητα. Μην προτρέχετε κινδυνολογώντας ότι δεν θα πετύχει αυτό που θέλει. Αφήστε το να το διερευνήσει μόνο του και –φυσικά– επιτρέψτε του το δικαίωμα του λάθους.
- Μην αποθαρρύνετε την πολυλογία του περί όσων φανταστικών συνέβησαν με τους φανταστικούς του φίλους. Θα έρθει η στιγμή που θα τους…ξεπεράσει.
- Ικανοποιήστε την περιέργειά του. Δίνετέ του πληροφορίες, οδηγίες αλλά και υλικό για να εξερευνήσει νέα πεδία ενδιαφέροντος. Αν στην πορεία διαπιστώσει ότι κάτι δεν του προκαλεί πλέον την περιέργεια, αφήστε το να προχωρήσει σε κάτι διαφορετικό. αργότερα.
- Δώστε του μπλοκ και μπογιές για ζωγραφική και αφήστε το ελεύθερο να δημιουργήσει. Πνίξτε την παρόρμησή σας να διορθώσετε ή να απαιτήσετε το έργο του να ξαναγίνει …σωστά! (Αυτό μπορεί να γίνει κάποια άλλη στιγμή, που θα δουλεύετε κι εσείς μαζί, καθοδηγώντας το. Όχι την ώρα της … προσωπικής δημιουργίας!) Εκθέστε τις δημιουργίες του σε κάποιον τοίχο και υπενθυμίζετέ του συχνά, πόσο σας αρέσει να τις βλέπετε.
- Εάν η ηλικία του το επιτρέπει, πάρτε του μια απλή φωτογραφική μηχανή. Εξηγήστε του ορισμένα βασικά πράγματα για τη χρήση της και επιτρέψτε του να φωτογραφήσει κατά βούληση, δίχως να λογοκρίνετε τις επιλογές του. Κοιτώντας τις φωτογραφίες του στη συνέχεια, εκφέρετε τη γνώμη σας, τόσο για τα θέματα, όσο και για την ποιότητα των φωτογραφιών.
- Τραγουδήστε και χορέψτε μαζί. Στην αρχή θα σας μιμείται αλλά δεν θ’ αργήσει να συνθέσει δικούς του ρυθμούς και προσωπικές χορογραφίες.
- Την ώρα της χαλάρωσης, λίγο πριν κοιμηθεί, επιχειρήστε εναλλάξ φανταστικές περιγραφές π.χ. «φαντάζομαι έναν ελέφαντα που οδηγεί ένα λεωφορείο. Πού λες να πηγαίνει;». Εάν δυσκολεύεται, βοηθήστε το με ερωτήσεις, όπως: «τι θα γινόταν αν…». Και βέβαια, αφήστε το ίδιο να αποφασίσει.
- Εστιάστε σε ανθρώπους γύρω σας και πλάστε φανταστικές ιστορίες για αυτούς: «αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να έχει τις ικανότητες του …σούπερμαν. Εάν ήταν έτσι, κάθε πρωί θα….» Αφήστε το να συνεχίσει την ιστορία, και ενθαρρύνετέ το να την επισφραγίσει με μια όμορφη ζωγραφιά, όταν επιστρέψει στο σπίτι.
- Θέστε ερωτήματα που θα παιδέψουν τη σκέψη του, όπως «Θα ήτανε καλό να ζούσαμε για πάντα; Ή μήπως θα ήτανε κακό;» «Αν το τζίνι σου χάριζε μια υπερφυσική ικανότητα, ποια θα επέλεγες; Γιατί;»
Παίξτε μαζί του. Προσπαθώντας να αναπτύξετε τη δική του φαντασία θα ελευθερώσετε πιθανότατα και τη δική σας που εγκλωβίζεται στα θέματα της καθημερινότητας. Και μην ξεχνάτε: λογοκρισία και κριτική σκοτώνουν κάθε φανταστικό δημιούργημα.
Πηγή: Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ
All rights reserved © Πιστοποιείται η κατοχύρωση λογοτύπων και υλικού Ιστοσελίδας ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ
Βόλος
ΛΑΡΙΣΑ