Παιχνίδια για να παίξετε με το παιδί

Τι είδους παιχνίδια θα παίξετε με το παιδί σας;

 

Το παιχνίδι αποτελεί την κατεξοχήν δραστηριότητα που επιλέγουν τα παιδιά για την ευχαρίστηση και την ψυχαγωγία τους. Πέρα όμως από το ελεύθερο παιχνίδι στο οποίο επιδίδονται οι μικροί και οι μικρές μας δίχως να επιζητούν τη δική μας ανάμειξη, οι γονείς μπορούν να εκμεταλλευτούν δημιουργικά τη διάθεση των παιδιών -προσχολικής κυρίως ηλικίας- για παιχνίδι, ενθαρρύνοντας και καθοδηγώντας το παιδί να παίξει μαζί τους.Τα παιχνίδια που μπορούν γι’ αυτό το σκοπό να επιλέξουν είναι πολλά, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Ορισμένα από τα παιχνίδια αυτά διατίθενται στο εμπόριο. Αν και λίγο μεράκι και διάθεση αρκούν για να αυτοσχεδιάσετε -εσείς αυτή τη φορά- ένα δικό σας παιχνίδι.
 
Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια: Υπάρχουν παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για να διδάξουν στο παιδί βασικές έννοιες όπως ζώα, χρώματα, σχήματα, επαγγέλματα κλπ. Ωστόσο, υλικό για τις έννοιες αυτές μπορείτε και εσείς να φτιάξετε και να προμηθεύσετε στα παιδιά σας. Μαζέψτε από βιβλία και περιοδικά εικόνες με ζώα και τους τόπους κατοικίας τους, ηχογραφήστε μια κασέτα με τις φωνές τους και να μάθετε στο παιδί να τα διακρίνει. Δώστε του κάρτες ή τουβλάκια με χρώματα για να τα ονομάσει (ξεκινώντας από τα βασικά: κόκκινο-μπλε-κίτρινο-πράσινο), να τα διαχωρίσει (κάνοντας πύργους από τουβλάκια με διαφορετικούς χρωματισμούς) ή να τα αντιστοιχίσει (κόκκινο στο κόκκινο). Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα σχήματα (κύκλο-τετράγωνο-τρίγωνο).
 
Τα δημιουργικά παιχνίδια:Πρόκειται για δραστηριότητες όπου το παιδί χρησιμοποιεί ελεύθερα τη βούλησή του. Τέτοιες είναι η ζωγραφική με δακτυλομπογιές ή μαρκαδόρους, τα έργα με πλαστελίνη, πηλό και ζυμάρι, το κουκλοθέατρο, το παιχνίδι με την άμμο και το νερό, οι κατασκευές με άχρηστο υλικό. Μέσα από δραστηριότητες σαν κι αυτές, το παιδί αναπαριστά σκηνές της καθημερινής ζωής, ασκεί την προσοχή και συγκέντρωσή του, εκφράζει το συναισθηματικό του κόσμο, και προάγει την έκφραση και την επικοινωνία του.
 
Παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας: Το παιδί 3 και 4 ετών είναι χρονολογικά ώριμο για να ταιριάξει εικόνες και σχήματα, αρκεί να του εξηγήσουμε σαφώς τι πρέπει να κάνει. Βάλτε μπροστά του μια σειρά από 4-5 αντικείμενα, να τα παρατηρήσει για ένα λεπτό. Στη συνέχεια κρύψτε τα όλα ή απομακρύνετε 1-2 αντικείμενα από μπροστά του για να βρει ποιο λείπει. Ή πάλι, αλλάξτε τη σειρά των αντικειμένων και ζητήστε του να τα τοποθετήσει όπως ήταν στην αρχή. Εξίσου σημαντική είναι και η άσκηση της ακουστικής μνήμης, όπου το παιδί θα πρέπει να θυμηθεί θορύβους και ήχους που ήδη γνωρίζει να διακρίνει π.χ. φωνές ζώων, ήχος τρένου, κόρνας αυτοκινήτου κλπ.
 
Παιχνίδια κανόνων: Τα περισσότερα παιχνίδια βασίζονται σε ένα σύστημα κανόνων τους οποίους τα παιδιά οφείλουν να σεβαστούν προκειμένου να παίξουν. Καλό θα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να γενικεύσουν, υποδεικνύοντάς τους ότι ανάλογους κανόνες ακολουθούμε και στη ζωή: στην οικογένεια, στο σχολείο, στην παρέα, στην κοινωνία.
 
Αντίληψη: Πολλά είναι τα παιχνίδια που αναπτύσσουν την παιδική αντιληπτικότητα (οπτική-ακουστική-συναισθηματική), βοηθώντας στην όξυνση της παρατηρητικότητας και την ωρίμανση της λογικής σκέψης. Ωστόσο, μια απλή περιήγηση σ΄ένα βιβλίο με εικόνες ικανές να έλξουν το ενδιαφέρον του παιδιού και μια συζήτηση σχετικά με αυτό, μια βόλτα με το αυτοκίνητο στη φύση ή μια επίσκεψη σ’ ένα ιστορικό μουσείο μπορούν επίσης να βοηθήσουν το παιδί να διευρύνει τον κόσμο του, αναπτύσσοντας τη σκέψη, την κρίση και τη λογική του.
 
Μίμηση: Στα παιδιά αρέσει να προσποιούνται ότι είναι κάποιο άλλο πρόσωπο ή ζώο εκφράζοντας μέσα απ’αυτό διάφορα γεγονότα ή καταστάσεις που χαράσσονται έντονα στη μνήμη τους. Αναλαμβάνοντας ρόλους ενηλίκων, το παιδί κατανοεί καλύτερα τον κόσμο τους, αναπτύσσει πρωτοβουλία, καλλιεργεί τον προφορικό του λόγο και την επικοινωνία και προάγει την κοινωνικότητά του. Τέτοια παιχνίδια ρόλων μπορούν εύκολα να σχεδιάσουν οι γονείς, προκειμένου να ενισχύσουν το λόγο του παιδιού ή να διευκολύνουν τη μύησή του σε νέα γεγονότα και καταστάσεις.
 
Ομιλία: Το παιδί χρησιμοποιεί το λόγο στις περισσότερες δραστηριότητές του, είτε εγωκεντρικά, συνοδεύοντας απλώς το παιχνίδι του, είτε λειτουργικά προκειμένου να συνεννοηθεί με τους συμπαίκτες του. Αφήστε το να εκφραστεί δίχως να το διακόπτετε ή να το κριτικάρετε και καθοδηγήστε το να επιλέγει με σαφήνεια τις λέξεις και τις φράσεις του. Αν δείτε ότι δυσκολεύεται, προτείνετέ του εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης, ενθαρρύνοντάς το να τους χρησιμοποιεί.
 
Εν ολίγοις, παίξτε άφοβα με το παιδί σας σε κάθε δεδομένη ευκαιρία. Δύσκολα θα βρείτε άλλη περισσότερο ιδανική συνθήκη μάθησης. Μην περιμένουμε ότι το παιδί μας θα αρχίσει να μαθαίνει στο νηπιαγωγείο. Η πρώτη μέρα της ζωής είναι η πρώτη μέρα της μάθησης.
 
Πηγή: Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ
 


Αρχική Επιστημονική Ομάδα Συμβουλές Επιστημονικό Έργο Επικοινωνία
Δημήτρης Μαρούσος Θεραπευτής Λόγου & Επικοινωνίας Pgdip CCS, M.Sc.SLT, EFS, ECSF-Mentor, SFBTCert, Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ
Kερασιά Μαρούσου Γλωσσολόγος – Σύμβουλος Μελέτης, Θεραπεύτρια Επικοινωνίας & Μάθησης, PGD SPLD, SFBTcert, Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ


All rights reserved © Πιστοποιείται η κατοχύρωση λογοτύπων και υλικού Ιστοσελίδας ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ


Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις εκπαιδεύσεις

BOΛΟΣ
Διεύθυνση:
Σπυρίδη 2
Βόλος
2421033320
ΛΑΡΙΣΑ
Διεύθυνση:
Ηρώων Πολυτεχνείου - 28ης Οκτωβρίου (Είσοδος απο Χρ. Σμύρνης 7 - 3ος όροφος)
ΛΑΡΙΣΑ
2410231333