Παιχνίδια στη θάλασσα

Παιδί  και  Θάλασσα

 

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που όλοι αγαπάμε. Τα παιδιά το λατρεύουν. Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές. Για την Ελλάδα, που ανήκει στις προνομιούχες χώρες της Μεσογείου, οι διακοπές ως κεντρικό στοιχείο έχουν τον ήλιο και τη θάλασσα.

 

Μικροί – μεγάλοι, με το που μπαίνει το καλοκαίρι, επιδιώκουμε την απόδραση στις παραλίες με κάθε ευκαιρία. Εκεί θα ξαπλώσουμε στον ήλιο και θα δροσίσουμε το σώμα μας στη θάλασσα. Το ευεργετικό θαλασσινό νερό περιέχει άλατα και ιώδιο, στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό θεραπευτή. Η κίνηση της κολύμβησης και το ελεύθερο παιχνίδι στην άμμο παρέχουν τη δυνατότητα άσκησης του σώματός μας.

 

Τα μπάνια συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού και στην προστασία του οργανισμού από χειμωνιάτικες λοιμώξεις. Για τα παιδιά με υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (τα γνωστά σε όλους κρεατάκια) το αλμυρό νερό της θάλασσας λειτουργεί πράγματι ανακουφιστικά. Η υπερτροφία υποχωρεί, τα κρεατάκια συρρικνώνονται και η ροή του αέρα στον ρινοφάρυγγα διευκολύνεται. Το στόμα επιτέλους κλείνει και τα χειμωνιάτικα ροχαλητά (ενίοτε και άπνοιες) σταματούν. Η ευσταχιανή σάλπιγγα πλέον λειτουργεί την εξαέρωση του μέσου αυτιού αποτρέποντας ωτίτιδες που οδηγούν σε παροδικές, κρίσιμες ωστόσο στην προσχολική ηλικία, βαρηκοΐες. Η γλώσσα βρίσκει την ορθή θέση ξεκούρασης, μία θέση που διευκολύνει την σωστή σύγκλιση των γνάθων, την λειτουργία της κατάποσης αλλά και την ορθή άρθρωση. Το εκκρεμές της λειτουργίας αυτί-μύτη-στόμα αποκαθίσταται με λίγες μόλις “πατητές” στην πιο κοντινή παραλία !

 

 

Βρέφη – Εξοικείωση

 

Αναλογιζόμενοι το τόσο ευεργετικό θαλασσινό νερό, φροντίζουμε από νωρίς να εξοικειώνουμε το παιδί με τη θάλασσα. Ξεκινούμε παίρνοντας το μικρούλι μας αγκαλιά και κάνοντας μια χαλαρή βόλτα μέσα στο νερό χωρίς να το πιέζουμε σφιχτά επάνω μας. Του μιλούμε για τη θάλασσα, ρίχνουμε νερό στο κεφαλάκι του, του λέμε ότι η θάλασσα είναι διασκέδαση και ξενοιασιά. Ταυτόχρονα φροντίζουμε να περνούμε το ίδιο μήνυμα και με τις κινήσεις μας μέσα στο νερό.

 

Τα βρέφη συνήθως δυσανασχετούν στην πρώτη τους επαφή με το νερό, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να ασκήσουμε πίεση προκειμένου να πείσουμε το παιδί να μπει στη θάλασσα Με καλή διάθεση, ηρεμία, υπομονή, γέλια και παιχνίδια, σίγουρα θα είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί. Μετά τα 2 χρόνια το παιδί μπορεί να αρχίσει πλέον να κολυμπά. Είναι βέβαια δύσκολο να το εμπιστευτούμε ακόμη μόνο του, έστω και αν φορά σωσίβιο. Φροντίζουμε να το επιβλέπουμε πάντα, τουλάχιστον με το βλέμμα μας. Γνωρίζουμε ότι σε μία τόσο μικρή ηλικία και τα παιχνίδια στην ακτή χρειάζονται επιτήρηση, καθώς υπάρχει πάντα πιθανότητα το παιδί να χτυπήσει από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ξεχασμένο στην παραλία (γυαλί-σίδερο).

 

 

Νήπια – Παιχνίδια με την άμμο

 

Το πρώτο στοιχείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα παιχνίδια του μικρού σας είναι η άμμος. Στις όμορφες ελληνικές παραλίες όπου η άμμος είναι καθαρή και υγρή το παιχνίδι απογειώνεται. Τα νήπια παίζοντας με την άμμο εκφράζονται ελεύθερα και δημιουργικά. Αξιοποιούν τη έμπνευση και τα εργαλεία τους (κουβαδάκι, φτυαράκι, τσουγκράνα) σε πρωτότυπες, καλλιτεχνικές δημιουργίες. Αναπαριστούν σκηνές της καθημερινής ζωής ή βιώματα και τα επενδύουν με συναισθήματα ευχάριστα (χαρά, ενθουσιασμό, ικανοποίηση, υπερηφάνεια) ή δυσάρεστα (ανησυχία, θυμός, φόβος ή λύπη). Το παιδί που σκάβει με ορμή ένα λάκο, πετά με δύναμη το κουβαδάκι του στην άμμο ή γκρεμίζει με οργή έναν πύργο, σίγουρα κάτι προσπαθεί να μας πει. Ας το ακούσουμε…

 

Παίζοντας με την άμμο το παιδί αλληλεπιδρά με συνομήλικα παιδιά στην παραλία, επικοινωνεί με τους γονείς που συνοδεύουν το παιχνίδι του, μονολογεί ή περιγράφει το δικό του παιχνίδι συνθέτοντας φράσεις με λέξεις που καθημερινά ακούει και προσπαθεί να κατακτήσει. Το παιχνίδι στην άμμο, όπως κάθε παιχνίδι με σενάριο και φαντασία εξασκεί τις φυσικές ικανότητες, παρατείνει τη συγκέντρωση προσοχής, προάγει τις επιτελικές λειτουργίες, καλλιεργεί το συναίσθημα και την κοινωνικότητα και ενισχύει την προφορική έκφραση και επικοινωνία. Η άμμος βοηθά στο συντονισμό της λεπτής κινητικότητας καθώς και στην εμπέδωση εννοιών όπως: βάρος, ποσότητα, περιεκτικότητα, κλπ. Για παράδειγμα, το παιδί μαθαίνει να γεμίζει ολόκληρο ή το μισό κουβαδάκι, να διακρίνει το βάρος ενός κουβά με στεγνή και υγρή άμμο.

 

 

Νήπια – Παιχνίδια με το νερό

 

Για το νερό θα χρειαστείτε εξοπλισμό όπως μπουκάλια, χωνιά, σφουγγάρια, χαρτί, ύφασμα, δοχεία με τρύπες, ζωάκια. Το παιχνίδι με το νερό επίσης βοηθά στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, αλλά και στην διερεύνηση και την κατάκτηση εννοιών όπως η απορροφητικότητα, βάρος, ποσότητα, ταχύτητα στο νερό, άνωση, βύθιση, κλπ. Το παιδί μαθαίνει πως το σφουγγάρι απορροφά το νερό, οπότε γίνεται βαρύτερο. Μαθαίνει ότι το σφουγγάρι, όταν στυφτεί, ελαφραίνει πάλι. Μαθαίνει επίσης ότι τα βαριά αντικείμενα βουλιάζουν ενώ τα ελαφρά  θα ανεβούν στην επιφάνεια, ακόμη κι αν τα βυθίσουμε.

 

Η καλοκαιρινή φουσκωτή μπάλα είναι ένα ακόμη αγαπημένο παιχνίδι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα και έξω από τη θάλασσα. Με αυτήν το παιδί μπορεί να συντονίσει μάτι-χέρι (οπτικοκινητικός συντονισμός) προσπαθώντας να πετάξει ή να πιάσει την μπάλα, να πειραματιστεί και να κατακτήσει έννοιες όπως πετώ ψηλά, βουλιάζω, τινάζω, κλωτσώ, να απολαύσει την χαρούμενη επικοινωνία με τους γονείς του σε ένα παιχνίδι δίχως όρια και περιορισμούς σε μια χαλαρή αλληλεπίδραση καλής διάθεσης και ξενοιασιάς.

 

Απολαύστε αυτό το ελληνικό καλοκαίρι δίνοντας χρόνο στην επικοινωνία με το παιδί ή τα παιδιά σας. Διασκεδάστε μαζί τους δημιουργώντας εμπειρίες συναισθηματικής και γνωστικής φόρτισης, βιώματα γλωσσικής και μαθησιακής προόδου. Ξεκινήστε τώρα για την παραλία αφού πρώτα μεριμνήσετε για την επικινδυνότητα του ήλιου. Ένα φανελάκι, αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά είναι αρκετά σημαντική προστασία. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο στο διάστημα μεταξύ 11 και 4 το απόγευμα. Το μεσημέρι ο ήλιος μεσουρανεί και η πιθανότητα εγκαύματος αυξάνει. Γνωρίζετε άλλωστε καλά ότι οι υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν ακόμη και τα νέφη και ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στην ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα, αν τη βρουν απροστάτευτη.

 

 

Πηγή: Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ


Αρχική Επιστημονική Ομάδα Συμβουλές Επιστημονικό Έργο Επικοινωνία
Δημήτρης Μαρούσος Θεραπευτής Λόγου & Επικοινωνίας Pgdip CCS, M.Sc.SLT, EFS, ECSF-Mentor, SFBTCert, Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ
Kερασιά Μαρούσου Γλωσσολόγος – Σύμβουλος Μελέτης, Θεραπεύτρια Επικοινωνίας & Μάθησης, PGD SPLD, SFBTcert, Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ


All rights reserved © Πιστοποιείται η κατοχύρωση λογοτύπων και υλικού Ιστοσελίδας ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ


Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις εκπαιδεύσεις

BOΛΟΣ
Διεύθυνση:
Σπυρίδη 2
Βόλος
2421033320
ΛΑΡΙΣΑ
Διεύθυνση:
Ηρώων Πολυτεχνείου - 28ης Οκτωβρίου (Είσοδος απο Χρ. Σμύρνης 7 - 3ος όροφος)
ΛΑΡΙΣΑ
2410231333