ΛΕΞΙΠΟΝΤΙΞ
Πρόγραμμα θεραπείας Τραυλισμού για Παιδιά Σχολικής Ηλικίας
[διαβάστε εδώ την εμπειρία γονέων στο πρόγραμμα]
Ο Λεξιπόντικας αποτελεί το πρώτο δομημένο πρόγραμμα θεραπείας τραυλισμού για παιδιά σχολικής ηλικίας που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από δύο Έλληνες λογοθεραπευτές που εξειδικεύονται στις διαταραχές ροής της ομιλίας τον Γιώργο Φούρλα και τον Δημήτρη Μαρούσο.
Το θεραπευτικό πρόγραμμα βασίζεται στα πλέον σύγχρονα ερευνητικά πορίσματα, θεωρητικά μοντέλα και σε κλινικές προσεγγίσεις αποδεδειγμένης κλινικής αποτελεσματικότητας. Αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά δεδομένα και εισάγει μια καινοτόμο στάση και δυναμική στη θεραπεία τραυλισμού παιδιών σχολικής ηλικίας.
Βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος:
- Προσομοίωση της διαταραχής μέσα από τη δράση του ήρωα του θεραπευτικού προγράμματος τον λεξιπόντικα.
Ο λεξιπόντικας τρυπώνει στο εργοστάσιο των λέξεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων και προσπαθεί να καταλάβει το κέντρο ελέγχου του εργοστασίου. Το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει τα σημάδια των ποντικοεπιδρομών και εξοπλίζεται με εργαλεία για να διατηρεί ή να ανακτά τον έλεγχο του εργοστασίου. Η ποντικοεπιδρομή αναχαιτίζεται, οι σύμμαχοι εξοπλίζονται και ενεργοποιούνται στον έλεγχο και διαχείριση των ποντικοεπιδρομών. Η συμμαχία κερδίζει προοδευτικά έδαφος, συμμετέχει σε αποστολές και νικά, η θεραπεία εξελίσσεται.
- Βραχυπρόθεσμη (σύντομη) διάρκεια θεραπείας.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος σε 12 μόλις συναντήσεις, με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα, δίνουν ώθηση αλλαγής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά τη θεραπεία παιδί και γονείς γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται ομιλία και συναισθήματα και η σταδιακή αποδέσμευση διασφαλίζει την εδραίωση της αλλαγής.
- Δομημένο πρόγραμμα
Ακολουθεί έναν βασικό κορμό – πλατφόρμα θεραπευτικών πρακτικών που υποστηρίζεται από συμπληρωματικές ή εναλλακτικές πρακτικές. Η modular δομή του λεξιπόντικα δίνει τη δυνατότητα παραμετροποίησης του δομημένου προγράμματος στις ιδιαίτερες, μοναδικές ανάγκες του κάθε ξεχωριστού παιδιού.
Ενεργοποίηση και η ενδυνάμωση όλης της οικογένειας.
- Με τη συμμετοχή των γονιών στη θεραπεία εξασφαλίζεται η γενίκευση των αποτελεσμάτων στην καθημερινή ζωή του παιδιού, η υποστήριξη των γονέων στην προσπάθεια του παιδιού αλλά και η διαχείριση συναισθημάτων, στάσεων και συμπεριφορών των γονέων σχετικά με τον τραυλισμό του παιδιού τους. Οι “στρατηγικές” επικοινωνίας της οικογένειας αναδιοργανώνονται και αναβαθμίζονται σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης.
- Ρυθμιστής το παιδί.
Το παιδί τοποθετείται στο κέντρο της θεραπείας, φτιάχνει συμμαχίες και ενδυναμώνεται να αναλάβει την ευθύνη της ομιλίας του. Καθοδηγεί τους ανθρώπους γύρω του σε τρόπους που το βοηθούν να διαχειρίζεται την επικοινωνία του.
- Έμφαση στην Λειτουργική Επικοινωνία.
Τα εργαλεία ομιλίας δίνουν διαφορετική ομιλία με ροή, χρησιμοποιούνται από το παιδί με κατανοητό σκοπό και όχι επειδή “πρέπει” και εξυπηρετούν τις επικοινωνιακές του ανάγκες.
- Super ήρωας και παιχνίδι.
Παιδιά και γονείς λατρεύουν τη θεραπεία γιατί τα επιτραπέζια παιχνίδια, οι αποστολές, τα πειράματα, οι σύμμαχοι δίνουν έναυσμα, ρόλο, κλιμακούμενη δομή και κίνητρο στο παιδί να συμμετέχει και να αλλάζει διαρκώς. Οι γονείς ενδυναμώνονται καθώς λειτουργούν ως “σύμμαχοι” στην όλη προσπάθεια, στο πλευρό του παιδιού τους.
Ήδη από τον Σεπτέμβρη 2013, το πρόγραμμα θεραπείας ξεκίνησε να “τρέχει” επιτυχώς με παιδιά σχολικής ηλικίας που τραυλίζουν. Μέχρι την τελική του στάθμιση και την έκδοσή του, θα παρέχεται αποκλειστικά και μόνον από τους δημιουργούς του, στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού στην Αθήνα και στο Κέντρο Λόγου «Ευ Λέγειν» στο Βόλο και την Λάρισα .
Ο λεξιπόντικας, ύστερα από μία επιτυχημένη διαδρομή σε Αμβέρσα, Οξφόρδη, Δουβλίνο, Αθήνα συνεχίζει την διεθνή παρουσία του σε Ευρωπαϊκά συνέδρια για τον Τραυλισμό. Έχει πλέον τύχει της αποδοχής της Παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας στις Διαταραχές Ροής Ομιλίας.
Αν έχετε παιδί σχολικής ηλικίας και ενδιαφέρεστε για τον λεξιπόντικα απευθυνθείτε
στο ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ στo Βόλο και στη Λάρισα και στο ΚΕΘΤ στην Αθήνα
|
© Copyright: Γ.Φούρλας, Δ.Μαρούσος (2013)
Το παρόν πρόγραμμα αποτελεί έργο που προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Το σήμα του προγράμματος είναι νομίμως κατατεθέν στις αρμόδιες υπηρεσίες και προστατεύεται από τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4072/2012 περί σημάτων. Οποιαδήποτε προσβολή τους ή άνευ άδειας χρήση τους, διώκεται αστικά ή/και ποινικά
All rights reserved © Πιστοποιείται η κατοχύρωση λογοτύπων και υλικού Ιστοσελίδας ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ
Βόλος
ΛΑΡΙΣΑ