Δημήτρης Μαρούσος
Pgdip CCS, M.Sc.SLT, EFS, SFBTcert, Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ
Θεραπευτής Λόγου & Επικοινωνίας
Σπούδασε παιδαγωγικά στο Α.Π.Θ.
Ακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στο Α.Π.Θ. με θέμα τη σχολική ενσωμάτωση παιδιών με ειδικές ανάγκες
Σπούδασε Παθολογία του Λόγου και της Επικοινωνίας στο τμήμα Σπουδών Κλινικής Επικοινωνίας (Clinical Communication Studies) του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου.
Συνέχισε τις σπουδές του στη Λογοθεραπεία σε μεταπτυχιακό επίπεδο Masters (MSc) στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.
Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών κλινικής εξειδίκευσης στις διαταραχές ροής ομιλίας (τραυλισμός) στο European Clinical Specilization in Fluency (ECSF). Είναι μέλος της ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής Ομιλίας του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών. Είναι Μέντορας λογοθεραπευτών σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευρωπαϊκής εξειδίκευσης για τον Τραυλισμό ECSF.
Ολοκλήρωσε πρόγραμμα εκπαίδευσης και διαθέτει πιστοποίηση στην κλινική εφαρμογή της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης: Βραχεία Θεραπεία Εστίασης στην Λύση (“Solution Focused Brief Therapy”) στο BRIEF Therapy Practice του Λονδίνου.
Κατέχει ευρωπαϊκή εξειδίκευση European Fluency Specialist EFS στις διαταραχές ροής ομιλίας (Τραυλισμός) και είναι μέλος της επιτροπής Professional Liaison Committee του International Fluency Association (IFA).
Από το 1998 εργάζεται ως Θεραπευτής Λόγου και Επικοινωνίας στην περιοχή της Θεσσαλίας και επόπτης της Μονάδας Λογοθεραπείας στο Κέντρο Λογοθεραπείας ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ με έδρα τον Βόλο και τη Λάρισα.
Το επιστημονικό του έργο είναι κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό. Συμμετέχει ως εισηγητής θεμάτων λόγου & επικοινωνίας σε συνέδρια της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Εκπονεί και δημοσιεύει επιστημονικές μελέτες στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Οργανώνει εκπαιδεύσεις λογοθεραπευτών. Συνεργάζεται με συναδέλφους εντός και εκτός Ελλάδος σε ερευνητικά έργα. Δείτε εδώ μέρος του επιστημονικού του έργου.
Σε συνεργασία με την Κερασιά Μαρούσου, έχει σχεδιάσει και εκδώσει πρόγραμμα έμμεσης λογοπεδικής παρέμβασης για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας [Π.Εξ.Σ.Ε. – Πρόγραμμα Εξέλιξης Σχέσεων Επικοινωνίας, (Μαρούσος & Μαρούσου, 2016)].
Σε συνεργασία με τον Γιώργο Φούρλα, έχει εκπονήσει το πρόγραμμα Λεξιπόντιξ: Πρόγραμμα θεραπείας τραυλισμού για παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο τόμος 1 του προγράμματος Λεξιπόντιξ (Τόμος 1: Διερευνητική Διαδικασία, Φούρλας & Μαρούσος, 2018) έχει ήδη εκδοθεί. Ο τόμος 2 (Τόμος 2: Θεραπεία) είναι υπό έκδοση.
Kερασιά Μαρούσου
PGD SPLD, SFBTcert, Κέντρο Λόγου ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ
Γλωσσολόγος – Σύμβουλος Μελέτης
Θεραπεύτρια Επικοινωνίας & Μάθησης
Σπούδασε Γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.
Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιογλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία (Københavns Universitet). Εργάστηκε ως συντάκτρια στο Δανο-Ελληνικό και Ελληνο-Δανικό Λεξικό (Εκδόσεις Πατάκη).
Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της κλινικής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου με εξειδίκευση στην αποκατάσταση της Δυσλεξίας και των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών.
Έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα εκπαίδευσης και διαθέτει πιστοποίηση στην κλινική εφαρμογή της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης: Βραχεία Θεραπεία Εστίασης στην Λύση (“Solution Focused Brief Therapy”) στο BRIEF Therapy Practice του Λονδίνου.
Υπήρξε ειδικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, μέλος διεπιστημονικής ομάδας Διάγνωσης και Αποκατάστασης Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες.
Από το 1998 εργάζεται ως Θεραπεύτρια Λόγου και Επικοινωνίας στην περιοχή της Θεσσαλίας και επόπτρια της Μονάδας Μαθησιακής Υποστήριξης στο Κέντρο Λογοθεραπείας ΕΥ ΛΕΓΕΙΝ με έδρα τον Βόλο και τη Λάρισα.
Συμμετέχει ως εισηγήτρια θεμάτων επικοινωνίας και μαθησιακής υποστήριξης σε συνέδρια της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Δείτε εδώ μέρος του επιστημονικού της έργου.
Σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μαρούσο, έχει σχεδιάσει και εκδώσει ένα πρόγραμμα έμμεσης λογοπεδικής παρέμβασης για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας [Π.Εξ.Σ.Ε. – Πρόγραμμα Εξέλιξης Σχέσεων Επικοινωνίας, (Μαρούσος & Μαρούσου, 2016)].
Συνεργάζεται με Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία στον τομέα της προσαρμογής και ενσωμάτωσης στη σχολική τάξη παιδιών με ακαδημαϊκές και επικοινωνιακές δυσκολίες.
Το κλινικό-ερευνητικό της έργο εστιάζει στην έμμεση θεραπευτική παρέμβαση (σε επίπεδο οικογένειας) και την εκπόνηση βραχύχρονων κλινικά αποτελεσματικών θεραπευτικών προγραμμάτων με Εστίαση στη Λύση σε παιδιά με δυσκολίες στην επικοινωνία, στη μάθηση και την οργάνωση της σχολικής μελέτης.